Mural posvećen pčeli na radionici BeeCenter-a u Beogradu. Rad lokalne umetnice Marije Vidović.

Kao i u većini priča, sam početak bavljenja pčelarstvom je pratilo dosta poteškoća i grešaka koje su pravljene. Prvenstveno jer smo sa pčelarenjem počeli u Orašcu kod kolege Dragiše koji nam je bio mentor u prve dve godine. Ta udaljenost od kuće je ostavila traga jer da bi se uspešno bavili pčelarstvom potrebna je pažnja i redovan rad sa pčelama. U međuvremenu smo se učlanili u Beogradsko udruženje pčelara i odslušali početni kurs urbanog pčelarstva te se tu i rodila ideja za pčelarenjem u gradu. Sa udruženjem smo od tada u jako dobrim odnosima i svi projekti i edukacije koje pokrećemo radimo zajedno, dok nam je kolega Stanko Rajić (predsednik udruženja) prijatelj i neko ko nesebično deli svoje znanje i iskustvo iz ove oblasti.

U našim prvim godinama smo kao i većina kolega jurili što veće prinose meda kako bi opstali u ovoj izazovnoj profesiji. Međutim, ono što smo od samog početka prihvatili kao obavezno je konstantna edukacija iz oblasti pčelarstva. Učestvovali smo na različitim edukacijama, međunarodnim seminarima i kongresima i završavali specijalizovane kurseve. Možemo se pohvaliti EU sertifikatom iz oblasti api pedagogije i api turizma kao i završenim kursevima za api terapeute (upotreba i korišćenje pčelinjih proizvoda u cilju očuvanja čovekovog zdravlja).

Pčelarstvo na malo drugačiji, moderniji i humaniji način.

Sva ta edukacija nas je navela da se odaljimo od jurnjave za medom i okrenemo ostalim disciplinama i proizvodima koje pčele nude. Tako je nastao BeeCenter – centar za uzgoj i promociju pčela. Naš centar je deo Zone Silosa Beograd koji je i naša košnica. Epicentar svih projekata koje smo pokrenuli ili planiramo je u Medonosnom vrtu, tik iza Silosa. Vizija našeg centra je da postane edukativni centar i mesto gde nastaju lepe priče, a mi ćemo biti tu i nesebično deliti svo znanje i iskustvo koje smo stekli.

Edukacija u Medonosnom vrtu - Porodično druženje u pčelinjaku.

Naš pčelinjak je otvoren za sve zainteresovane osobe koje bi da se upoznaju sa ovim fascinatnim bićem. Tokom sezone tu su različiti programi, od dečijih gostovanja do vikend druženja za celu porodicu.

Ukoliko želite da prisustvujete nekim događajima, popunite kratak formular na ovom LINKU a mi ćemo vas blagovremeno obavestiti o datumima. Vidimo se u Medonosnom vrtu!

Košnice BeeCenter-a sa logoom u pčelinjaku.

Kontaktirajte nas

Scroll to top