U zoni beogradskih Silosa, tačnije u Honey Garden-u, postavljene su prve biznis košnice koje su društveno odgovorne kompanije rentirale na period od godinu dana i koje, sa svojim domaćinima iz Bee Center-a, dele med proizveden za to vreme.

Događaj je organizovala Nordijska poslovna alijansa, čije su članice većim delom uzele učešće u projektu. Među prisutnima bili su i predstavnici Nordijskih Ambasada, EU i UN, kao i mnogobrojni članovi poslovne zajednice.

Na samom početku, prisutnima se obratila direktorka Nordijske poslovne alijanse, Iva Petrović, koja je poručila da su biodiverzitet i briga o životnoj sredini u fokusu njene asocijacije.

David Mardešić i Iva Petrović

S obzirom da su Nordijske zemlje pioniri i lideri u ovim oblastima, projekti Nordijske poslovne alijanse streme da prenesu znanja, iskustva i dobre prakse iz tih zemalja, sa ciljem unapređenja celokupnog ambijenta u Srbiji.

Zamenik Švedskog Ambasadora u Srbiji, Alexander Peyre-Dutrey Peyre-Dutrey

Zamenik Švedskog Ambasadora u Srbiji, Alexander Peyre-Dutrey se osvrnuo na dva projekta. U pitanju su obrazovanje mladih žena u pčelarstvu i ozelenjavanje i irigacija zelenih površina u pčelinjku. Ti projekti predstavljaju podršku Švedske ambasade ovoj plemenitoj inicijativi.

Aleksandar Tripković, član Borda Nordijske poslovne alijanse, istakao je da je njegova kompanija AstraZeneca aktivno uključena u mnogobrojne inicijative koje je se tiču ordživog razvoja i zaštite životne sredine.

AstraZeneca je pored svojih košnica podržala i sadnju medonsnih biljaka kao i drveća koji će oplemeniti pčelinjak kod Silosa.

David Mardešić iz BeeCenter-a je naglasio da je ovo tek početak projekta i da će zajedno sa svim partnerima raditi na edukaciji građana, sa akcentom na mlađu populaciju, kao i da jedino zajedno možemo pomoći svim pčelama, kako medonosnim tako i drugim vrstama.

Pored edukacija, sadiće se i medonosno bilje, postavljati hoteli za insekte i naravno proizvoditi vrlo ukusan beogradski med.

Društveno odgovorne kompanije podržale biznis pčelinjak

Društveno odgovorne kompanije koje su do sada uzele učešće u projektu su AstraZenca, Better Collective, Clipping, Evrocons, IF McCann Group, Karanović & Partners, Radisson i Uniqa.

Događaj je upriličen koktelom u fantastičnom ambijentu Ponta 011 bara koji posluje u sklopu Silosa Beograd.

Do sledećeg druženja, #sacuvajmosvepcele – ZAJEDNO!Prvi BIZNIS PČELINJAK u Beogradu: Sačuvajmo pčele ZAJEDNO
Scroll to top