2022. je godina kada je BeeCenter krenuo sa radom. U našoj prvoj godini smo pokrenuli različite projekte I potrudili se da pčelu približimo što većem auditorijumu. Naš cilj I vizija su konkretne akcije I promene u našem gradu, a nakon toga da budemo inspiracija I van našeg grada. 

Busy Bees – kurs urbanog pčelarstva namenjen ženama

Cilj projekta je bio da povećamo broj žena u pčelarstvu jer je procenat njihove zastupljenosti na jako niskom nivou. Nismo znali šta da očekujemo od kursa, niti kolika će biti zainteresovanost. Na naše oduševljenje, broj priljavljenih žena je prevazišao naše postavljene ciljeve te smo na kursu imali 40 polaznica. Uz podršku naših partnera iz Ambasade Švedske u Beogradu uspeli smo da ponudimo subvencionisanu cenu kako bi što više polaznica imalo priliku da odsluša kurs. Kurs je prošao više nego dobro, a sa zadovoljstvom možemo reći da su u odmah nakon kursa neke polaznice uzele svoje košnice I počele sa pčelarstvom.

Kako je to sve izgledalo, pogledajte na sledećim snimcima:

Sadnja biljaka i drveća

Kako bi se broj pčela i ostalih polinatora povećao, moramo imati dovoljno hrane u okruženju. Iako Beograd i dalje ima parkove i zelene površine, moramo konstantno raditi na ozelenjavanju našeg grada. Tako smo na području našeg pčelinjaka posadili ove godine preko 1000 medonosnih biljaka kao i 15 stabala. Naše okruženje smo ulepšali sa sadnicama lavande, ruzmarina, matičnjaka, astera..kao i divljih medonosnih biljaka. Tu su i različite vrste korova koji je vrlo cenjen kod polinatora i kojeg puštamo da raste na svom mestu. Postavili smo i sistem za navodnjavanje kako bi naša bašta i tokom sušnih meseci mogla da raste i da se razvija. Projekte ozelenjavanja smo uradili sa Ambasadom Švedske i firmom Astra Zeneca.

Gostovanje vrtića iz Beograda

Kao mladi roditelji, vidimo Koliki značaj imaju sitnice I novo okruženje kod male dece. Iz tog razloga, želimo deci da ponudimo malo drugačije iskustvo u centru grada. Okruženi zelenilom, ušuškanom delu uz beogradske Silose, mesto je našla I naša zelena učionica. Na tom mestu će u narednim godina svi vrtići (obećanje koje smo dali sami sebi) iz Beograda imati prilike da vide pčele, nauče nešto o njima I njihovom načinu života I oprobaju se u timskom druženju poput pčela u košnici. Ove godine je to bio prvi vrtić Beskrajna priča sa 40oro dece ,  a sledeće godine će biti mnogo veći broj dece I vrtića kod nas u gostima.

 

Očišćen deo Medonosne bašte

Ceo prostor oko pčelinjaka je bio zapušten deo koji decenijama nije imao ikakvu svrhu. Od početka pčelarenja na tom mestu, izbačeno je preko 100m3 šuta, preko 600 džakova raznog smeća.. Ove godine smo na mestu starih toplotnih cevi krenuli sa izbacivanjem otpada iz tog dela bašte. Stotine džakova, hiljade komadića stakla i ostale nepotrebne stvari su izbačene. Prostor je prodisao a Medonosna bašta zaživela u svom punom kapacitetu. Naravno, nismo zaboravili da posadimo još neke biljke na tim mestima. Ovaj projekat je odrađen uz pomoć kompanije Salveo koja nas je podržala, a pored čišćenja napravili smo i prvi Api Teatar od drvenih paleta gde će se tokom narednih godina održavati dečije predstave, edukacije, druženja, projekcije filmova.. a teatar simbolično nositi ime Salveo Api Teatar.

 

Učestvovanje u letnjem kampu za decu zajedno sa partnerima iz Košnice Dorćol

Pčele su nas povezale sa divnim Marijama iz Košnice Dorćol koje svakog raspusta organizuju dečiji kamp. Ovog leta kamp je pored raznih radionica imao dobar deo posvećen pčelama. Zajedno sa decom smo se družili u prostorijama Košnice, učili o pčelama i igrali igrice osmišljene samo za ovu priliku. Pored učenja tu je bilo i farbanje košnica kao i neizostavan obilazak pčelinjaka, druženje i sadnja medonosnih biljaka. U ostalom, pogledajte sami:

Učestvovali smo u akciji čišćenja dela ulice Dunavski kej

Na inicijativu Ambasade Holandije u Beogradu kao a zajedno sa GAIA pokretom učestvovali smo u akciji čišćenja polovine ulice Dunavski kej. Ulica koja izgleda nije ni u čijoj nadležnosti jer smo zatekli smeće koje godinama truli na to mestu. Ovom prilikom smo zajedno skupili 30 džakova smeća koje smo bezbedno uklonili sa tog mesta te još malo ulepšali naš grad.

Otvoren prvi biznis pčelinjak kod nas

Pored postavljanja košnica po krovovima zgrada , za kompanije koje nemaju tu mogućnost smo odvojili deo našeg pčelinjaka te oformili prvi biznis pčelinjak sa njihovim košnicama. Kako je to sve izgledalo, najbolje ćete videti na tekstu BizLife portala

Scroll to top